България внася повече електроенергия от Румъния, отколкото от Гърция. Това заяви

...
България внася повече електроенергия от Румъния, отколкото от Гърция. Това заяви
Коментари Харесай

Внасяме повече ток от Румъния, отколкото от Гърция

България внася повече електрическа енергия от Румъния, в сравнение с от Гърция. Това съобщи изпълнителният шеф на Енергийния систематичен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев пред бТВ.

Той изясни, че и в този момент България има доста мощности и изнася електрическа сила, но внасяме повече, в сравнение с изнасяме, защото цената на електрическата енергия е с по-ниска цена. Трудно е да каже от кои страни купуваме ток, тъй като не се знае къде е създадена самата електрическа енергия, уточни Цачев.

Той добави, че страните, които създават по-евтин ток всеки ден се сменят, тъй като трансформират технологиите и мощностите, които създават електрическа сила. В последните 2-3 години цената на тока се обвърза извънредно доста с цената на природния газ, уточни Цачев.

Той посочи, че в случай че се приказва за битовите консуматори, те употребяват повече ток, в сравнение с през последните сезони. Една огромна част от хората минаха действително към отопление на електрическа енергия и понижиха своето ползване на дърва, въглища и топлофикациите, тъй като електрическата сила с потреблението на климатици е много по-ефективна, в сравнение с останалите източници на топлинна сила, разяснява Ангелин Цачев.

Той подсети, че през 2022 година цената на електрическата сила била нараснала освен в България, само че и в цяла Европа поради геополитическата обстановка в Европа - войната в Украйна и прекъсване доставките на газ. От предходната година до този момент цената на електрическата сила е относително стабилна и се движи сред 90 и 110 евро на киловатчас.

Цачев добави още, че единствено от въглеродните излъчвания производството на ток от газови централи е в по-пъти по-ефективно, в сравнение с от въглищни централи. Ако не се случи нещо в геополитически аспект и не се вдигне цената на природния газ, ще продължи създадената от него сила да бъде по-евтина, в сравнение с от въглищните централи.

Ангелин Цачев настоя в България да бъдат построени спомагателни електроенергийни мощности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР